Dostosuj preferencje dotyczące zgody
Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej. Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny. Korzystamy również z plików cookie innych firm, które pomagają nam analizować sposób korzystania ze strony przez użytkowników, a także przechowywać preferencje użytkownika oraz dostarczać mu istotnych dla niego treści i reklam. Tego typu pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za uprzednią zgodą użytkownika. Można włączyć lub wyłączyć niektóre lub wszystkie te pliki cookie, ale wyłączenie niektórych z nich może wpłynąć na jakość przeglądania.
Niezbędny
Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.
Funkcjonalny
Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.
Analityka
Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.
Występ
Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.
Reklama
Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Przepis na flaki wołowe tradycyjne

Składniki:

-1 kg flaków krojonych,
-kawałek selera,
-3 marchewki,
-1 cebula,
-3 ząbki czosnku,
-1 łyżka mąki,
-3 listki laurowe,
-5 ziarenek ziela angielskie,
-10 ziarenek czarnego pieprzu,
-1 łyżka majeranku,
-1 łyżka oleju,
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
-1 łyżeczka startego imbiru,
-1 łyżeczka słodkiej papryki,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Flaki opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj i gotuj przez 25 minut. Odlej, wypłucz i zalej czystą wodą. Ponownie zagotuj i gotuj przez godzinę, aż będą miękkie. Przepłucz, włóż do czystego garnka i zalej wodą. Dodaj liście laurowe, pieprz, sól, czosnek i ziele angielskie. Obierz marchewki i seler i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do flaków i gotuj przez 30 minut. Obierz i posiekaj cebulę, przesmaż na oleju. Do cebuli dodaj łyżkę mąki i zasmaż. Podlej wywarem, wymieszaj i przelej do flaków. Flaki dopraw gałką muszkatołową, imbirem, papryką oraz majerankiem. Wymieszaj i zagotuj.

Flaczki po zamojsku

Składniki:

-500 g flaków wołowych (gotowanych)
-400 ml pasaty pomidorowej
-1 duża marchewka
-biała część pora
-1 pietruszka
-2 łyżki masła
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-1 litr bulionu wołowego
-4 litry wody
-2 łyżki majernaku
-2 łyżeczki słodkiej papryki
-1 łyżeczka ostrej papryki
-3 listki laurowe
-4 ziarenka ziela angielskiego
-sól, pieprz
-1/4 selera średniej wielkości

Sposób przygotowania:

  1. Flaki dokładnie umyj, a następnie włóż je do dużego garnka i zalej 2 litrami chłodnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez około 10 minut. Następnie odcedź i dokładnie wypłucz. Powtórz czynność jeszcze raz.
  2. Podwójnie ugotowane i wypłukane flaczki przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj do nich ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj na niewielkim gazie przez około 60 minut.
  3. Pietruszkę, selera i marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Podsmaż je na maśle, aby się lekko zrumieniły. Dodaj do nich pora pokrojonego w cienkie półplasterki i podsmażaj całość do momentu, aż por się lekko zeszkli. Warzywa dodaj do gotujących się flaków i gotuj przez kwadrans.
  4. Do garnka, w którym gotują się flaczki po zamojsku, dodaj passatę pomidorową oraz wszystkie pozostały przyprawy. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 30-40 minut (flaki powinny być miękkie). Podawaj ze świeżym pieczywem.

SMACZNEGO !!!