Składniki:
-1 kg flaków krojonych,
-kawałek selera,
-3 marchewki,
-1 cebula,
-3 ząbki czosnku,
-1 łyżka mąki,
-3 listki laurowe,
-5 ziarenek ziela angielskie,
-10 ziarenek czarnego pieprzu,
-1 łyżka majeranku,
-1 łyżka oleju,
-1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
-1 łyżeczka startego imbiru,
-1 łyżeczka słodkiej papryki,
-1/2 łyżeczki ostrej papryki,
-sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Flaki opłucz, przełóż do garnka i zalej wodą. Zagotuj i gotuj przez 25 minut. Odlej, wypłucz i zalej czystą wodą. Ponownie zagotuj i gotuj przez godzinę, aż będą miękkie. Przepłucz, włóż do czystego garnka i zalej wodą. Dodaj liście laurowe, pieprz, sól, czosnek i ziele angielskie. Obierz marchewki i seler i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do flaków i gotuj przez 30 minut. Obierz i posiekaj cebulę, przesmaż na oleju. Do cebuli dodaj łyżkę mąki i zasmaż. Podlej wywarem, wymieszaj i przelej do flaków. Flaki dopraw gałką muszkatołową, imbirem, papryką oraz majerankiem. Wymieszaj i zagotuj.
Składniki:
-500 g flaków wołowych (gotowanych)
-400 ml pasaty pomidorowej
-1 duża marchewka
-biała część pora
-1 pietruszka
-2 łyżki masła
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-1 litr bulionu wołowego
-4 litry wody
-2 łyżki majernaku
-2 łyżeczki słodkiej papryki
-1 łyżeczka ostrej papryki
-3 listki laurowe
-4 ziarenka ziela angielskiego
-sól, pieprz
-1/4 selera średniej wielkości
Sposób przygotowania:
SMACZNEGO !!!